Sofija, 01. prosinca 2017.

Dar Grada Zagreba - Božićno drvce simbol prijateljstva Zagreba i Sofije

Povodom božićnih i novogodišnjih praznika 2017. godine Grad Zagreb darovao je Božićno drvce bratimljenom Gradu Sofiji.  Svečanost primopredaje Božićnog drvca koje je smješteno ispred Predsjedničke palače i Arheološkog muzeja u Sofiji održana je 1. prosinca 2017. Božićno drvce ukrašeno tradicionalnim zagrebačkim nakitom darovali su Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba čiji su ga djelatnici okitili zajedno s predstavnicima gradskog poduzeća Zrinjevac.

Grad Zagreb ovo Božićno drvce darovao je kao izraz zajedničke europske tradicije i simbol prijateljstva Zagreba i Sofije.

Božićno drvce predala je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević, a preuzeo ga je zamjenik gradonačelnice Grada Sofije  Dončo Barbalov. Svečanosti su nazočili glavna tajnica MVEP RH Loreta Bertoša Kušen koja je u Sofiji službeno boravila na sastanku glavnih tajnika država članica EU, veleposlanica Ljerka Alajbeg i diplomati Veleposlanstva RH u Sofiji, te ispred Grada Zagreba Lucija Močibob, savjetnica u Sektoru za međugradsku i međunarodnu  suradnju, i Grada Sofije dr. Veselin Milev, predsjednik odbora za zdravstvo. Svečanosti su nazočili također predstavnici hrvatskih udruga u Bugarskoj.   

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Pavičić Vukičević u svojem je obraćanju srdačno pozdravljajući građane Sofije istaknula kako dijeli radost ovog svečanog trenutka kada će u prijateljskom gradu Sofiji zasjati Božićno drvce okićeno tradicionalnim hrvatskim drvenim igračkama koje su hrvatska nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a. Prenijela je najtoplije pozdrave gradonačelnika Milana Bandića i svih stanovnika prijateljskog Grada Zagreba. Naglasila je kako ovo drvce simbolizira kršćanski blagdan Božić i predstavlja dugogodišnje, iznimno plodne i prijateljske odnose gradova Zagreba i Sofije.

Grad Zagreb već tradicionalno od 2010. godine poklanja božićna drvca svojim gradovima prijateljima, a prijašnjih godina darovao je gradove Sarajevo, Ljubljanu, Budimpeštu, Berlin, Rim i Beč. Ova tradicionalno okićena božićna drvca simboliziraju zajedništvo i suradnju europskih gradova, a drvce darovano bugarskoj prijestolnici pridonijet će da se narednih blagdana u Sofiji osjetiti duh zagrebačkog Božića i načina na koji se on slavi.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika istaknula je kako je Zagreb dvije godine zaredom proglašen najboljom adventskom destinacijom u Europi te je bugarskim građanima uputila poziv za posjet adventskom Zagrebu.

Nazočnima na svečanosti obratila se veleposlanica RH u RB Ljerka Alajbeg koja je istaknula kako i ova gesta Grada Zagreba svjedoči o dugogodišnjem prijateljstvu dva naroda i dvije države.