Sofija, 01. prosinca 2017.

Gt MVEP Bertoša Kušen na sastanku glavnih tajnika država članica EU

Glavna tajnica MVEP RH Loreta Bertoša Kušen sudjelovala je na sastanku glavnih tajnika država članica EU održanom u Sofiji 1. prosinca 2017. Sastanak se uobičajeno održava uoči preuzimanja novog predsjedanja Vijećem EU koje će Bugarska preuzeti 1. siječnja 2018.

Glavna tajnica bugarskog MVP veleposlanica Elena Šekerletova, zajedno s glavnom tajnicom Europske službe za vanjske poslove (EEAS) Helgom Schmid, bila je domaćin skupa. Sastanak je otvorila zamjenica predsjednika vlade za pravosudnu reformu i ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva koja je na ovom prvom službenom sastanku programa predsjedanja predstavila prioritete predsjedanja Bugarske Vijećem EU. Na sastanku su sudjelovali glavni ili državni tajnici svih dvadeset osam država članica EU. U hrvatskom izaslanstvu sudjelovala je i veleposlanica RH u RB Ljerka Alajbeg.   

Za moto predsjedanja Bugarska je odabrala slogan United We Stand Strong kojim pokazuje kako želi pridonijeti jedinstvu i solidarnosti koji predstavljaju ključ uspjeha ideje europskog projekta i Europske unije. U središtu pozornosti bugarskog predsjedanja bit će zapadni Balkan koji je od vitalnog značaja za sigurnost i stabilnost Europske unije, izvijestila je i ovom prigodom ministrica Zaharieva. Bugarska će tijekom predsjedanja snažnu potporu dati razvoju digitalnih sposobnosti, budućem gospodarskom rastu i kohezijskoj politici. Osobit značaj bugarsko Predsjedništvo dat će očuvanju sigurnosti i stabilnosti u kontekstu aktualnih geopolitičkih procesa i migrantske krize te očuvanju kohezijske politike u kojoj prepoznaje posebnu važnost za razvoj i rast europskog gospodarstva.             

Sudionici sastanka razmijenili su stajališta glede drugih važnih političkih pitanja za EU s ciljem potpore koordiniranom djelovanju EEAS-a i država članica.

Glavna tajnica Bertoša Kušen nazočila je također 1. prosinca 2017. svečanosti primopredaje Božićne jelke koji je Grad Zagreb darovao Gradu Sofiji. Na svečanosti su nazočili zamjenici gradonačelnika gradova Zagreba i Sofije, veleposlanica Ljerka Alajbeg i diplomati Veleposlanstva RH u Sofiji, te predstavnici hrvatskih udruga u Bugarskoj.

Gt Loreta Bertoša Kušen posjetila je ovom prigodom Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sofiji i upoznala se s radom Veleposlanstva koje djeluje u uspješnoj kolokaciji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske i Gospodarskim odjelom Veleposlanstva Francuske Republike. Glavna tajnica pokazala je interes za organizaciju prostora Konzularnog odjela koji je u potpunosti usklađen sa schengenskim pravilima i koje Veleposlanstvo RH fizički dijeli s nizozemskim Veleposlanstvom.