Sofija, 27. studenog 2017.

Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u posjetu Narodnom sobranju

Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Republike Hrvatske na čelu s njegovim predsjednikom Mirom Kovačem boravilo je 27. studenog 2017. u posjetu Narodnom sobranju Republike Bugarske. Izaslanstvo Hrvatskog sabora posjetilo je bugarski parlament na poziv predsjednice Odbora za vanjsku politiku Narodnog sobranja Džeme Grozdanove. U izaslanstvu su sudjelovali članovi Odbora za vanjsku politiku, zastupnici prof. dr. sc. Miroslav Tuđman i Domagoj Hajduković. Predstavnice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sofiji sudjelovale su također na sastancima izaslanstva Odbora Hrvatskog sabora.    

U okviru programa posjete predsjednik i članovi Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora sastali su se u Narodnom sobranju sa zamjenikom predsjednice Javorom Notevim te članovima i predsjednicom Odbora za vanjsku politiku Đemom Grozdanovom. Održani su  sastanci s ministricom za predsjedanje Bugarske Vijećem EU 2018. Lilianom Pavlovom i zamjenicom predsjednika vlade za pravosudnu reformu i ministricom vanjskih poslova Ekaterinom Zaharievom.

Glavne teme razgovora u Narodnom sobranju i s ministricama u Vladi RB bile su pripreme Bugarske za predstojeće prvo predsjedanje Vijećem EU, prioritetne teme bugarskog predsjedanja, te europska perspektiva zapadnog Balkana koju Bugarska postavlja jednim od najvažnijih prioriteta predsjedanja. Razmijenjena su stajališta glede pitanja budućnosti Europe i mladih uključujući gospodarski rast i socijalnu koheziju, budućnost kohezijske, investicijske i zajedničke poljoprivredne politike, te glede tema sigurnosti i stabilnosti Europe i digitalizacije europskih gospodarstava. Posebna pozornost u razgovorima pridana je pitanjima odgovora na demografske krize i odljeva stanovništva s kojima su suočene i Hrvatska i Bugarska, a obje su strane istaknule potporu djelovanju unutar  Kvadrilateralne skupine DČ EU – Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Grčke.

Zamjenik predsjednice Narodnog sobranja Javor Notev istaknuo je bliskost dva naroda i dviju država te izrazio uvjerenje kako će posjet svojim rezultatima pridonijeti produbljivanju suradnje. Ocijenio je kako zapadni Balkan treba zauzeti svoje zasluženo mjesto na mapi ujedinjene Europe, ocjenjujući kako su problemi regije zajednički koji stoga traže zajedničko rješavanje u interesu svih država članica EU.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač naglasio je značaj suradnje Hrvatske i Bugarske koje zajedno mogu postići puno na području dvostrane političke i gospodarske suradnje te voditi usklađenu politiku potpore europskim integracijskim perspektivama država zapadnog Balkana. Upravo to može biti naša zajednička pozitivna uloga, ocijenio je Kovač.