Sofija, 14. siječnja 2020.

Predstavljanje prioriteta hrvatskog predsjedanje Vijećem Europske unije u Sofiji

Veleposlanica mr. sc. Jasna Ognjanovac održala je u utorak, 14. siječnja 2020. godine, prvo predstavljanje prioriteta hrvatskog predsjedanje Vijećem Europske unije, u konferencijskoj dvorani Predstavništva Europske komisije u Sofiji. Uvodno je prikazan službeni video hrvatskog Predsjedanja i nakon toga službena prezentacija, uz paralelno izlaganje veleposlanice.

Počasni gost bila je potpredsjednica Vlade Republike Bugarske i ministrica vanjskih poslova, Ekaterina Zaharieva. Ministrica je nakon izlaganja pohvalila moto Hrvatskog predsjedanja jer se Europska unija suočava s ozbiljnim izazovima s kojima se može uspješno nositi samo ako se prema njima postavi kao snažna unija svih država članica. Pohvalila je i odabir prioriteta, smatra da su vrlo dobro pogođeni. Uslijedila je rasprava, bez nazočnosti medija, o pojedinim prioritetima i načinima postizanja zadanih ciljeva.

Događaj je organiziran uz pomoć udruge Paneuropa Bugarska, Zaklade Konrad Adenauer i  Predstavništva Europske komisije u Sofiji. Odaziv veleposlanika i diplomata, predstavnika bugarskih ministarstava i drugih državnih ustanova te predstavnika bugarskih medija bio je odličan. Bugarski mediji pridaju veliku važnost hrvatskom predsjedanju Vijećem EU.

Nakon predstavljanja prioriteta, veleposlanica Ognjanovac je u susjednoj dvorani otvorila izložbu  „Priča o kravati“ i održan je domjenak na kojem su predstavljena vrhunska hrvatska vina.