Sofia, 10. veljače 2020.

Treći put zaredom Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj sudjeluje u inicijativi „Ambassador for a Day"

 Treći put zaredom Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj sudjeluje u inicijativi britanskog Veleposlanstva u Sofiji „Ambassador for a Day", koja se organizira povodom Međunarodnog dana žena. Svrha inicijative je da osnaži i potakne bugarske učenice između 14 i 18 godina da nauče zastupati svoje stavove i prezentirati ih pred širom javnosti. Ujedno je to prilika da nauče osnove diplomatskog rada sudjelujući u radu veleposlanstava na čelu sa ženom veleposlanicom. Ovogodišnja tema posvećena je Bugarskoj na svjetskoj pozornici i multilateralnoj diplomaciji.

Gabriela Korčeva, učenica iz Blagoevgrada ima 15 godina i pridružila se veleposlanici Ognjanovac na jedan dan 10.2.2020. kako bi pratila njezin rad i rad Veleposlanstva. Gabriela je izabrana da bude jedna od 18 učenica kojima se pružila prilika da sudjeluju u ovoj inicijativi izradom eseja o temi koja je od njihovog posebnog interesa. Gabriela je  napisala rad o obrazovanju u kojem je zastupala tezu prava jednakog pristupa znanju svakog mladog čovjeka, neovisno o socijalnom i etničkom statusu. U radu je izrazila interes da sazna više o obrazovanju mladih ljudi i prilikama koje se pružaju za kvalitetno obrazovanje mladih u raznim multilateralnim institucijama.

Iz tog razloga Gabriela se pridružila veleposlanici na sastancima u Uredu UNICEF-a u Sofiji, te u Predstavništvu Europske komisije u Sofiji. To je bila prilika da Gabriela sazna više o radu UNICEF-a i njegovim programima, kao i djelovanju Europske unije na području obrazovanja.

Inicijativa Ambassador for a Day će završiti 5. ožujka službenim dodjeljivanjem certifikata o sudjelovanju od zamjenice predsjednika Bugarske, gđe Ilijane Jotove iza kojeg će slijediti  konferencija na kojoj će svaka učenica iznijeti svoje iskustvo koje je stekla u radu sa svojom veleposlanicom.