Sofija, 11. srpnja 2019.

Veleposlanica uručila odlikovanje predsjednice RH predsjedniku Udruge „J. J. Strossmayer“

U povodu Dana državnosti RH predsjednica RH gospođa Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je gospodina Trifona Pavlova, predsjednika Građanske udruge „J. J. Strossmayer“ u Bugarskoj, redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Ovo visoko odlikovanje gospodinu Pavlovu uručila je veleposlanica Ljerka Alajbeg kao posebna izaslanica predsjednice RH na prigodne svečanosti u Veleposlanstvu RH u Sofiji, 11. srpnja 2019.

Veleposlanica je prigodom uručivanja odlikovanja naglasila osobitu ulogu gospodina Pavlova u razvijanju kulturnih, prosvjetnih i svekolikih prijateljskih veza između hrvatskog i bugarskog naroda. Od svog osnivanja 2004. godine Udruga „J. J. Strossmayer“ pod vodstvom gospodina Trifona Pavlova svojim aktivnostima i djelovanjem polučila je uspjeh ne samo u populariziranju djela hrvatskog velikana čije ime Udruga nosi, nego i brojnih hrvatskih književnika, političara, umjetnika, znanstvenika i stručnjaka u raznim područjima koji su u razdoblju više od sto godina djelovali u Bugarskoj i povezivali naša dva naroda. Putem djelovanja Udruge šira bugarska javnost imala je prigodu upoznati se s doprinosom pojedinih hrvatskih velikana u razvitku modernog života u Bugarskoj nakon oslobođenja od osmanske vladavine, a koji su ostavili traga i do današnjih dana (npr. Stjepan Radić, Franjo Rački, Stjepan Jurinić, Fran Gundrum-Oriovčanin i dr.). Kao posebno značajne aktivnosti Udruge veleposlanica je spomenula projekt izdavanja knjiga u okviru književne edicije „Biskup J. J. Strossmayer“. Također je istaknula postavljanje trajnih obilježja u Bugarskoj u spomen hrvatskih velikana koji su obilježili hrvatsko-bugarsko prijateljstvo i ostavili trag u bugarskom kulturnom i političkom životu. Naglasila je ključnu ulogu gospodina Pavlova, u suradnji s Veleposlanstvom RH, u uvođenju hrvatskog jezika u školu „Marin Drinov“ u Sofiji, što je potaknulo i druge bugarske škole na uvođenje hrvatskog jezika kao izbornog predmeta.